Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

Alabalığın Başkentinde Sorunlar Dizboyu
   
 Alabalığın Başkentinde Sorunlar Dizboyu

Alabalığın Başkentinde Sorunlar Dizboyu
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.04.2015 - 00:51:29 


Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2 Nolu Meslek Gurubu Üyesi alabalık üreticileri ve 11 Nolu Meslek Gurubu Üyesi mağaza sahipleri haftasonu düzenlenilen kahvaltılarda bir araya geldi. Grup üyeleri sektörlerinin sıkıntılarını FTSO yönetimi ile paylaştı


Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2 Nolu Meslek Gurubu Üyesi alabalık üreticileri ve 11 Nolu Meslek Gurubu Üyesi mağaza sahipleri haftasonu düzenlenilen kahvaltılarda bir araya geldi. Grup üyeleri sektörlerinin sıkıntılarını FTSO yönetimi ile paylaştı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2 Nolu Meslek Gurubu Üyesi alabalık üreticileri, 25 Nisan 2015 tarihinde Seydikemer’de düzenlenilen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Bakırcı, Ahmet Gürsu Özdemir, Meclis Başkanlık Divanı üyeleri Ali Çelik, Fikret Koyuncu, Halit Saraç,  Muğla Alabalık Üreticileri Birlik Başkanı Hüseyin Yıldırım ve çok sayıda alabalık üreticisi katıldı. Ülkemizin alabalık üretiminin %70'i Muğla'da, Muğla'nın %70'i de Fethiye ve Seydikemer'de üretiliyor. Üretimde son teknoloji kullanılıyor. Bir çok bölgede alabalık üretiminde bölgemizdeki işletmeler örnek alınıyor.

FTSO Başkanı Akif Arıcan toplantıda Oda faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında her fırsatta üyelerinin yanında olduklarını gösterdiklerini söyledi. Babadağ Teleferik Projesi, Fethiye İşletme Fakültesi ile Fethiye Kruvaziyer Liman Projesinin geldiği nokta konusunda bilgi veren Arıcan bu üç projenin Fethiye ekonomisini üçe katlayacak boyutta olduğunu dile getirdi. Tüm projelerinde Seydikemer'in de yer aldığını belirten Arıcan, "Fethiye ve Seydikemer'i bir bütün olarak düşünüyor ve öyle çalışıyoruz. Burada alabalık üreticilerinin sorunlarını belirleyip çözümü için nasıl katkıda bulunabileceğimizi değerlendireceğiz. Duyumlarımıza göre iç piyasada yaşanan tanıtım eksikliğini gidermek için çalışma yapabiliriz. yetişirse TOBB Genel kurulunda stant açarak tanıtabiliriz" dedi. Muğla Alabalık Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, toplantıda alabalık üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.  Bölgemizde balık işleme fabrikası ve İhtisas Organize Sanayi kurulması durumunda sektörün bölge ekonomisine katkısının ciddi oranda artacağını belirten Yıldırım, ciddi anlamda eksikliği hissedilen balık sağlığı laboratuarının yapılması gerektiğini dile getirdi. FTSO'ndan çalışmalarına destek olacaklarından kuşkularının olmadığını belirten Hüseyin Yıldırım, Bölgenin dünyanın alabalık merkezi olduğuna dikkat çekti.

Toplantıya katılan alabalık üreticileri en çok ihracat yapılan ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğunu ancak Türkiye’den yapılan balık ihracatlarından anti damping yasası uygulanarak yüzde 10 vergi konulduğunu belirterek bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ettiler. Bazı üreticiler, toplumda alabalık üretiminin "Su akıyor para geliyor" şeklinde değerlendirildiğini belirterek, "Alabalığın maliyeti 5 lira, biz 6 liraya satıyoruz. kayıplarımız da cabası. her gün yeni yeni uygulamaya yönelik sıkıntılar geliyor" diye konuştular.

Alabalık üreticileri tarafından sıralanan sorunlar şöyle; Ören bölgesinde yolların bozuk olması nedeniyle alabalık çiftliklerine ulaşımın çok zor olması.  Elektriklerin sık sık kesilmesi yada voltajın düşük gelmesi nedeniyle üretimde yaşanan sıkıntı. Dövize bağlı olan yem maliyetinin yüksek olması. Yem toplam maliyetin %65'ini oluşturuyor.  Balık sağlığı laboratuarının olmaması. Ürünlere uygulanan sigorta risk kapsamının dar tutulması.  Doğrudan gelir desteğinde tonajın düşürülmesi nedeniyle destekten yeterince faydalanılamama. İç piyasada tanıtım eksikliği. İhtisas organize sanayi bölgesi olmaması.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 11 Nolu Meslek Gurubu Üyesi mağaza sahipleri 26 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen kahvaltıya aileleri ile birlikte katıldı. 11 Nolu Meslek Gurubu üyeleri talep ve şikayetlerini komite üyelerine yazılı olarak iletti. Yapılan toplantılara katılan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, üyelerin görüşleri alınarak saptanan sorunların çözümü için çalışacaklarını asli görevlerinin de bu olduğunu ifade etti. Arıcan, FTSO tarafında yürütülen kruvaziyer liman ve teleferik projesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Arıcan, kruvaziyer iskele yapımı konusunda mesafe alındığını belirterek gelişmeler hakkında bilgi verdi. Teleferik projesinin izin sürecinin bittiğini de ifade eden Arıcan, 2015 yılı içerisinde teleferik ihalesinin yapılmasını planladıklarını 2016 yılında da Babadağ’a teleferikle çıkılmasını hedeflediklerini söyledi.




 Editör :  Haber Merkezi

Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Ramazan COŞKUN

 Kategori  GÜNCEL

1679 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 39
 Bugün : 955
 Dün : 1172
 Toplam : 2073295
 Ip No : 18.119.133.214
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Aralık 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.