Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu Şubat ayı toplantısının gündemini kış turizminin geliştirilmesine katkı sağlayacak spor tesisleri ile TÜRSAB tarafından Fethiye’ye yaptırılması planlanan kongre merkezi için yer önerileri oluşturdu.
Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu 2015 yılı Şubat ayı toplantısı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meğri Salonunda yapıldı.
Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Erdoğan Gavcar, Fethiyespor Başkanı İsmail Öztürk ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Kamil Çoban'ın konuk olarak katıldığı toplantıya Güçbirliği Dönem Başkanı ve Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir, FTSO Başkanı Akif Arıcan, SMMMO Başkanı Yaşar Bildirici, TÜRSAB Batı Akdeniz BYK Başkanı Süleyman Kaya, İMO Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, Makine Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Hakan Yetiş, Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Ali Kuştan, FTSO Meclis Bşk Yrd. Ali Çelik, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selamettin Yılmaz katıldı. Platformun bu ayki toplantı gündeminde Değirmenbaşı’nda yapılan spor tesisleri ve yatırımlarının Gençlik Hizmetleri’nin İlçe Gençlik ve Spor Müdürünün ve Fethiyespor Kulübü Başkanının katılımı ile değerlendirilmesi; TÜRSAB’ın Fethiye Bölgesine yapmayı planladığı kongre merkezi ile ilgili alanların değerlendirilmesi vardı. Dönem Başkanı Mehmet Soydemir, konuklara Güçbirliği Platformu ve amaçları hakkında kısa bilgi verdi. FTSO Başkanı Akif Arıcan, Antalya'nın kış aylarında spor kulüpleri sayesinde kış turizminin geliştiğini belirterek bunun Fethiye'de yapılabilirliğinin araştırılmasını istediklerini dile getirdi. Bu sene Babadağ'a açılan 1200 pisti sayesinde uçuşların kış aylarında da devam ettiğini belirten Akif Arıcan, yamaç paraşütü uçuşları için yurtiçi ve dışından gelen olduğuna dikkat çekti.
Yıllardır turizmin 12 aya yayılması için spor turizminin konuşulduğunu belirten Akif Arıcan, ilçemizin buna uygun olup olmadığı konusunda Fethiyespor Başkanı İsmail Öztürk ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Kamil Çoban'ın görüşleri ile İlçemizde devam eden yatırımlar hakkında bilgi istedi. Spor turizminin gelişmesi için meslek kuruluşu temsilcileri olarak kamuoyu oluşturma görevini yerine getirmek istediklerini belirten Arıcan, "İlçemizde kış ve spor turizminin gelişmesi ve gereken yatırımların gelmesi için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bu toplantıda buna karar verelim demiyoruz ama neler yapılabileceğini, nereden başlanacağını, hangi alanları değerlendirebileceğimizi konuşmak istiyoruz" dedi.
Gündemin ilk maddesi olan spor tesisleri yapımı Fethiye Spor Kulübü Başkanı İsmail Öztürk ve İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Kamil Çoban’ın katılımı ile değerlendirildi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Kamil Çoban, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Spor turizmi için yapılması düşünülen konuları, 20 yıl önce yapılmalıydı diyen Çoban, Fethiye Şehir Stadı yanında devam eden Gençlik Merkezi ve Değirmenbaşı'nda devam eden kapalı spor salonu hakkında bilgiler verdi. Değirmenbaşında 90 dönüm arazi tahsis edildiğini bunun 13.5 dönümüne kapalı spor salonunun yapıldığını, ayrıca iki tane de amatör maçların yapılacağı nizami sentetik zeminli idman sahası yapılacağını belirten Çoban, Fethiye Şehir Stadı yanında inşaatı devam eden 2065 m2 alana kurulan Gençlik Merkezinde her türlü spor ve antrenmanın yapılabileceğini söyledi. Tiyatro ve sahne sanatları gösterilerine de ev sahipliği yapabilmesinin yanında satranç kursu, plastik sanatlar, müzik ve fotoğrafçılık kurs atölyelerini de içinde barındıracağını belirten Kamil Çoban, Fethiye'de ciddi bir eksikliği gidereceğini dile getirdi.
Her iki binanın da mayıs ayında tamamlanacağını belirten Çoban, "Gençlik Merkezinin yerinin doğrudur veya yanlıştır. Ama bir çok etkinliğe ev sahipliği yapacak bir yatırım Fethiye'ye geliyor. Spor turizminin başlaması için yapılacak çok şey var. Kurum olarak her türlü desteği veririz. Şuanda bir kapalı salonumuz var. Doğal olarak herkes kullanmak istiyor, bunun için kavgalar oluyor. Yağmur yağıyor çatısı akıyor. Durumu bu" dedi. Fethiyespor Başkanı İsmail Öztürk, Güçbirliği Platformu üyelerine teşekkür ederek "Çok önemli bir konuya temas ettiğinizi söylemek isterim. Sosyal faaliyetlerin hayata geçirilmesi için idarecilerin hemfikir olması lazım. Fethiye'de biraz benmerkezci yaşıyoruz. Yerelde birliği sağlayabilelim ki yukarıdan bir şeyler isteyip alabilelim. Spor kulüplerinin kamp yapması konusunda Antalya örneği veriliyor. Antalya'da 700'ün üzerinde saha var. Devre arası 5 bin civarında kulüp kamp yapıyor. Fethiye için bu çalışmalar yıllar önce yapılmalıydı. Şimdi siz el attınız ancak hepimiz birlikte çalışmalıyız. Fethiye bir Antalya gibi olamaz ancak butik Antalya olabilir" dedi.
Fethiye çevresine ormandan da tahsis edilecek alanlarla birlikte yaklaşık 20- 30 saha yapılabileceğini belirten Öztürk, "Ölüdeniz stadı var, Çamköy'de stat var ama 25 yıllığına özel şahıslara kiraya verilmiş. İmar planlarında Çiftlik'te spor alanı olarak ayrılan 30 dönüm arazi var çalışma yok. Karaçulha'da spor alanı olarak ayrılan alanlar var. Bunları da göz önüne almalıyız. Her takım yılda iki kez kamp yapıyor. Buraya Beşiktaş geldiğinde çok güzel bir ortam oluştu. Beşiktaşlı yöneticiler çok memnun kaldılar ve tekrar gelmek istediler ancak saha ve otel yetersiz kaldığı için gelmediler. Muğla'da tek profesyonel takım Fethiyespor, bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Muğla geneli için spor alanlarının geliştirilmesi için bir çalışma yaptık. Bunu sizinle paylaşabiliriz" diye konuştu. Değerlendirmenin sonunda konuya ilişkin daha detaylı araştırma yapılması amacıyla mart ayın yapılacak toplantıya Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Fethiye belediyesinin ilgili birimlerini davet etme kararı alındı. TÜRSAB’ın Fethiye Bölgesine yapmayı planladığı kongre merkezi ile ilgili alanların değerlendirilmesi konusunda da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Gavcar, kongre merkezinin İşletme Fakültesinin kampus alanına yapılması önerisinde bulundu. Toplantıda bu önerinin yasal yönlerine de bakılarak değerlendirilmesine karar verildi.