Tarihi çok eskilere dayanan Delbek kültürü Fethiye’de halen var olma savaşında. Eskiden düğünlerin, kına gecelerin olmazsa olmazları olan delbekçi kadınların sayılarıysa azalmakta.
Tarihi çok eskilere dayanan Delbek kültürü Fethiye’de halen var olma savaşında. Eskiden düğünlerin, kına gecelerin olmazsa olmazları olan delbekçi kadınların sayılarıysa azalmakta.
Eskiden delbekçiler düğünlerin baş çalgıcılar delbekçiler iken günümüzde onların yerini elektronik cihazlar aldı. Geçtiğimiz Yıllarda Delbek Kültürünü Yaşatmak Adına Halk Eğitim Merkezinin O dönemdeki Müdürü İsmet Hasgül Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak bir çalışma yapmış ve "Delbek Kültürü" adı altında Delbekçilerle ilgili olarak bu çalışma kapsamında bir CD hazırlatmıştı. Yaklaşık 35 yıldan buyanadelbekçilik yaptığını söyleyen Firdevs Topaloğlu eskisi gibi düğünlere gidemediklerini, gitseler de ‘bizi bilenler çağırıyor öyle gidiyoruz’ diyor. Fethiye’nin tanıtılması açısından aslında önemli bir yeri olan delbekçilik kültürü turistlerinde oldukça ilgisini çekiyor.
Düğünlere artık tek tük giden delbekçi ustaları çareyi restoranlara, eğlence mekanlarına giderek arıyorlar. Kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz diyen delbekçi kadınlar geçen akşam Fethiye balık pazarında kendilerini gösterdiler. Delbekçi kadınlara ilgiyse hayli yoğundu. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisiyle karşılaşan delbekçiler, hem çalarak hem söyleyerek insanları eğlendirdiler.
25 Yıldan Bu yana Delbekçilik yapan Ayşe Gencer ise şu anda turizm de kendilerini göstermeye çalıştıklarını belirtti. Gencer “Bu bir kültürdür aynı zamanda. Kendi öz kültürümüz olan delbekçilik neden turizmden uzak kalsın. Yerli ve yabancı turistler Fethiye’ye geldiklerinde buraya özgü kültürleri tanıdıkça bu hem ilçemiz hem de Türkiye için faydalı olacaktır” diye konuştu. Delbekçi kadınları destekleyen ve onların turizmde de var olmasını istediklerini söyleyen Turizmci Abdullah Aydın, Delbekçi kadınları ‘organik orkestra’ olarak nitelendiriyor. Aydın: “Fethiye'mizin vazgeçilmezleri olan delbekçilerimiz olan kültür ve geleneklerimiz artık turizm sektöründe de var olmakta ve kendini göstermektedir. Balık pazarındaki bu ortamın bu eğlenceli ortamın yaratılmasına neden olan Delbekçi ablalarımız ‘ben turizmde de varım’ diyerek kültürümüzü yaşatma gayreti içerisindedirler” diye konuştu.