Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Yakar, yarı yıl tatili nedeniyle karne alan çocukların velilerini uyardı. Yakar velilerin karne hediyesi olarak tablet, bilgisayar, telefon almasının doğru olmadığını vurgulayarak bunların yerine övgünün yeterli olacağını söyledi.
2014-2015 Eğitim-öğretim yılının 1.dönemi sonuna dün öğrenciler karnelerini alarak girdiler. Öğrenciler karne almanın mutluluğunu yaşarken Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Yakar ise velileri uyardı. Böylece karnede yer alan ders notlarının bir kez daha her şey olmadığını velilere hatırlatıldı. Alınan karnelerin bir dönem boyunca okul yaşantılarında gösterilen performansın değerlendirilmesi olacağını dile getiren Müdür Yakar;
“Karneyi başarının tek göstergesi kabul etme anlayışı, karne günlerini hem aile hem de çocuk için stresli hale getiriyor. Bu durumda karne zamanı yaklaştıkça çocuklardaki ve ailelerdeki kaygı düzeyi artıyor” dedi. Önemli olanın hayat başarısı olduğunu kaydeden Yakar, okul döneminde dersleri zayıf olduğu halde hayatın çeşitli alanlarında çok başarılı kişilere de sık sık rastlanıldığını belirtti. Ailenin karneyi değerlendirirken takınacağı tavrın, çocuğun daha sonraki okul başarısını etkileyeceğini vurgulayan Yakar, “Karnedeki iyi notlar görülmeli, sadece kötü notlara odaklanıp diğerleri görmezlikten gelinmemeli. Aynı okulda, aynı sınıfta, aynı öğretmenden eğitim alan öğrencilerin kiminin başarılı notlar alırken kiminin başarısız notlar alması bireysel farklılıklar (zeka, kişilik vb.), öğretim sistemi, anne, baba ve öğretmen tutumu, çevresel etkenler gibi bir çok nedenden kaynaklanabilir” dedi. Çocuğun başarısızlığından dolayı kırıcı davranışlarda bulunmak yerine önemli olanın başarısızlığın nedenini bulmak olduğunu ifade eden Yakar, başarıyı yükseltmek adına nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine velilerin çocuklarıyla birlikte karar verilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Yakar: “sen yapamazsın, başarısızsın, bir şey beceremezsin, tembelsin gibi olumsuz ifadeler yerine ‘ben sana güveniyorum, sen istersen başarırsın’ şeklinde olumlu ifadeler kullanın” dedi.
Tatilin, öğrencilerin dinlenmesi ve öğrenmesi için verilen bir zaman dilimi olduğunu unutmayın diyen Yakar, çocuk istekli olduğu taktirde başarısız olduğu derslerle ilgili yoğun ve yorucu olmayan bir çalışma programının hazırlanabileceğini ifade etti. Yakar ayrıca karne hediyesi olarak tablet, bilgisayar, telefon gibi astronomik rakamlarla alınan hediyelerin çocuk için olumsuz olduğunun da altını çizdi. Bu tür hediyeler yerine övgünün yeterli olacağını belirten Yakar; “Öğrencilik zaten bir meslektir. Bu mesleğin gereklerini yerine getirilmesi çocuklara aşılanmalıdır. Astronomik rakamlarla alınan bu tür hediyeler çocuğun başarısını arttırmaz. Bunların yerine daha küçük hediyelerde çocuğunuzu sevindirin, onlarla vakit geçirin. Birlikte yapılan her şey çocuğun başarısını etkileyecektir. Ve çocuklarınıza bu tatilde kitap okuma alışkanlığı kazandırın. Bunu birlikte kitap okuyarak yapabilirsiniz” dedi.