Muğla Ticaret ve Sanayi, Ticaret, Deniz Ticaret Odaları ile Muğla Borsası'nın ortak toplantısı Milas'ta yapıldı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO)'nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda oda ve borsa yöneticileri Muğla'nın 1 / 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yapılacak değişikliklere ilişkin odaların da görüşlerinin alınmasını talep ettiler.
Bu konuda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığının Muğla odalarının bilgilendirmesini isteyen odalar, "Muğla'da nasıl bir çevre istediğimize de, nasıl bir sanayi istediğimize de biz karar vermeliyiz" dediler. TOBB üyesi oda ve borsaların kuruluşunu düzenleyen ve bir ildeki oda ve borsaların her dört ayda bir ortak toplantı yapması öngören yasa gereğince TOBB üyesi Muğla odaları ve borsanın Milas'taki ortak toplantısı MİTSO toplantı salonunda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas'ın tarihi, kültürel ve ekonomik değerleri hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Reşit Özer, daha sonra 5 Aralık'ta MİTSO'nun, bir gönüllü çevre oluşumu olan Bafa Gölü'nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu ile ortaklaşa "Bafa Gölü'nün Ekolojik Sorunları ve Çözüm Önerileri" çalıştayı yaptıklarını belirtti. Reşit Özer, Bafa Gölü'nün doğal yapısı ve tarihi yapısının yanı sıra çok önemli bir sulak alan olduğunu ve göldeki aşırı kirlenme nedeniyle her yıl binlerce balığın öldüğünü anlatarak Muğla odalarının Bafa Gölü'nün kurtarılması için destek vermelerini istedi.
Aydın - Çine - Yatağan - Milas - Güllük demiryolu bağlantısı, Muğla'ya doğalgaz getirilmesi ve bu yıl 5 / 8 Mart tarihleri arasında yapılacak 6. Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı için de odalardan destek talep etti. Reşit Özer MİTSO'nun önermiş AVM'lerin toplam raf alanının ve yüzölçümünün yüzde 10'unun yerel ürün ve üreticilere ayrılması önerisinin Hükümet tarafından yüzde 5 olarak yasa taslağı haline getirildiğini anımsatarak "Biz yüzde 10 konusunda ısrarlıyız. Bu konuda sizlerden destek istiyoruz" dedi. Reşit Özer, zeytincilik yasasında değişiklik yapılarak 25 dekardan daha küçük arazilerin zeytinlik sayılmayacağını ve buraların sanayi ve madencilik faaliyetlerine açılacağını belirterek "Oysa Türkiye'nin zeytin ağacı sayısının yaklaşık yüzde 10'unun bulunduğu Milas'ta ve Türkiye genelinde, zeytinliklerin yüzde 80'i 25 dönümün altındadır. Biz böyle bir yasa değişikliği yapılmamasını istiyoruz ve sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın Muğla'ya 3 yeni termik santral yapılmak istendiğini ve bu konuda ÇED sürecinin devam etmekte olduğunu açıkladığını vurgulayan Reşit Özer "Şu andaki 3 termik santralin yanına üç termik santral daha yapılırsa, Muğla'nın hava kirliliği aşırı derecede artar ve Muğla yaşanmaz hale gelir.
Ayrıca Muğla'da balcılık da ölür" diye konuştu. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'in konuşmasının ardından MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Muğla odaları ve borsanın geçen ortak toplantısında alınan kararları okuyarak katılımcılara hatırlattı ve bu kararlar doğrultusunda yaşanan gelişmeleri anlattı. Mustafa Yüksel daha sonra oda başkanları ve yöneticilerine ortak toplantı raporu üzerine görüş ve önerilerini anlatmaları için söz verdi. Bunun üzerine söz alan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Muğla Büyükşehir Belediyesinin Muğla'nın 1 / 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda revizyon yapmak için çalışmalar yürüttüğünü anlatarak "Ancak bizim bu çalışmalardan hiç haberimiz yok.
Nerede ne olacak hiç bilmiyoruz. MİTSO eski Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna da Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonunda başkan. Kendisini davet edelim, bize bilgilendirmede bulunsun. Bizim de bu plan değişikliğinde görüşlerimiz, önerilerimiz alınsın" diye konuştu. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan da Büyükşehir Belediyesi ile Odaların ortak bir çalışma yürüterek Muğla ili için 20, 30, 50 yıllık hedefler konulmasını önerdi.
Akif Arıcan "Muğla'yı kalkındırmak için hangi bakanlıklarla görüşülmeli, Muğla'nın gelişimi için nasıl bir stratejik plan belirlenmeli? Bu konularda odalar ortak bir çalışma yürütmeli. Ortak ve uzun vadeli hedefler ortaya konulmalı ve bunların gerçekleştirilmesi için birlikte çalışılmalı" dedi. Akif Arıcan daha sonra "Muğlalılar olarak bizim en kötü tarafımız bir araya gelerek bir proje oluşturup bunu ilgili makamlara götürememek.
Muğlalılar olarak ortak projeler üretmeli ve sorunlarının çözümü için bir araya gelmeliyiz" diye konuştu. Muğla Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen, ortak toplantılarda alınan kararlar üzerine hangi gelişmelerin olduğunu, bu konularda Büyükşehir Belediyesi ile görüşüldü ise sonucun ne olduğunu, sorarak açıklama yapılmasını talep etti.
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise Muğla turizminin 12 aya yayılması için çalışma yapılmasını önerdi. Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise 1 / 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planının ilçeleri ilgilendiren bölümlerinin ilgili odalarca alınarak incelenmesini ve bunlarla ilgili öneriler geliştirilmesini istedi.