Çinli yatırımcılardan oluşan heyet geçtiğimiz hafta Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği aracılığıyla Muğla bölgesindeki yatırım imkânlarını görmek için Muğla’daydı. Çinli yatırımcı heyeti bu ziyaret kapsamında Cuma ve Cumartesi günü de Fethiye’deydi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda heyete Fethiye’nin yatırım imkânları anlatıldı. Heyet Fethiye ziyaretinde Kaya Köy ve Ölüdeniz’i de gezme fırsatı buldu.
Çinli iş adamlarından oluşan heyet Muğla bölgesindeki yatırım olanaklarının incelemek üzere Fethiye’deydi. Muğla merkez, Ortaca, Bodrum ve Marmaris’te incelemelerde bulunan heyet Fethiye’ye de ziyaret düzenledi. Heyeti Fethiye’de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ağırladı.
26 Aralık Cuma günü Fethiye’ye gelen Çinli yatırımcı heyeti, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına gelerek Fethiye hakkında genel bilgi aldı. Heyete Fethiye hakkında genel bilgilerin yanı sıra Fethiye’deki yatırım olanakları hakkında da bilgi verildi. 26 Aralık Cuma günü saat 16:00’da başlayan toplantıya Çinli heyetin yanı sıra Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası üyesi iş adamları da katıldı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, kısa bir hoş geldiniz konuşmasının ardından Fethiye hakkında Çin heyetine sunum yaptı. Sunumda teleferik ve kurvaziyer liman projeleri anlatıldı. Akif Arıcan açış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na hoş geldiniz. Türk-Çin Ekonomik ve Kültürel İş Birliği Derneği’nin Muğla Odaları ile işbirliği içinde bölgemizdeki yatırım fırsatlarını incelemek üzere gerçekleştirilen bu ziyaretten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade eder, hepinizi şahsım ve yönetim kurulum adına saygıyla selamlarım. 23 Aralık’ta başlayan, Bodrum, Milas ve Muğla’dan sonra ilçemizi de içine alan Çinli İş adamları heyetinin bu ziyaretinin bölgemize yatırım olarak dönmesini dilerim. Çinli yatırımcıların Fethiyeli işadamları ile işbirliği yapmaları konusunda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak gereken her türlü çalışmanın yapılacağını ifade etmek isterim.
“Türk ve Çin halklarının ilişkileri her iki toplumun tarihi kadar eskidir. Türk ve Çin halkları tarih öncesi çağlarda sıkı bir ilişki halinde olmuş ve birbirini etkilemiştir. Bu ilişkinin temeli de ekonomik ilişkilere dayanmaktadır. Türklerin Anadolu’ya göçünden sonra tarihi bir ticaret yolu olan İpek Yolu, Anadolu’da yaşayan Türkler ile Çin Devleti arasındaki ilişkilerin devam etmesini sağlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler 1971 yılında Türkiye Cumhuriyetinin Çin Halk Cumhuriyetini tanıması ile başlamıştır. 1974 yılında Türkiye ile Çin arasında yapılan ‘Ticari İşbirliği Anlaşması’ ticari ilişkilerin başlangıç noktasıdır. 1980’li yıllarda dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ve dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın Çin ziyaretleriyle birlikte ekonomik ilişkiler her geçen gün yoğunlaşmıştır.
Bugün dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, Türkiye’nin de yoğun ekonomik ilişki içinde olduğu bir ülkedir. Çin ile Türkiye arasında yılda ortalama 15 milyar dolar ticaret hacmi vardır. Çin ve Türkiye arasındaki ilişkiler ürün trafiği ile sınırlı değildir. Turizmin geliştiği dünyada Türkiye ve Çin arasındaki insan trafiği de her geçen gün artmaktadır. Bu da her iki toplumun insani düzeydeki ilişkilerini arttırmaktadır. Değerli Konuklar, Zengin yer altı ve yer üstü kaynakları ile Fethiye pek çok yatırım fırsatını içinde barındırmaktadır. Bölgemiz, zengin mermer ve krom yatakları ile eşsiz bir turizm değerine sahiptir. Sizlere bu alanlardaki yatırım fırsatlarını bugün burada sunacağız. Ayrıca gıda, mermer ve turizm alanındaki üyelerimiz ile ikili iş görüşmeleri yapmanızı sağlayacağız.
Sözlerime burada son verirken bu kadar eski ilişkilerimiz ve yoğun ticari faaliyetimiz olan bir ülkenin değerli iş adamlarını ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu ifade eder, bu çalışmanın ülkemiz ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne hayırlı olmasını temini ederim.
Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeyneş İsmail de konuşmasında “Bizim amacımız Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve kültürel iş birliğini geliştirmek. Çin ve Türkiye 5 bin yıl önce eski komşu.
Türkiye ile çini bağlayan tek yol ise ipek yolu. Dünyanın ikinci ekonomisi Çin rüyası, Türkiye 16. Ekonomisi. Türkiye stratejik konumu bakımından çok önemli. Her iki ülke iş birliği yaparsa hem dünya barışı hem de kendi menfaati için de büyük katkı olur. Sizlerin de çini ziyarete gelmenizi istiyoruz. İsterseniz bunun programını şimdiden yapabiliriz.” ifadelerine yer verdi.
Çin heyeti FTSO Likya Salonunda yapılan sunumundan ardından FTSO yöneticileri ile birlikte yemek yedi. Hilmi Restoranttaki yemeğe AK Parti Milletvekili Ali Boğa ve Yüksel Özden de katıldı. 27 Aralık Cumartesi günü Kayaköy’e ve Ölüdeniz’e gezi düzenlendi. Heyet Fethiye gezisinin ardından Muğla’dan ayrıldı.