Fethiye İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik Tim personeli, “İyi Dersler Şoför Amca Projesi” kapsamında, Taşımalı eğitim kapsamında öğrenci taşımacılığı yapan servis şoförlerine eğitim verdi. Projedeki amacın taşımalı eğitim sisteminde öğrenci taşımacılığı yapan şoförlerin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konusunda bilgi ve becerilerini artırarak şoförlerin kapasitesini geliştirmek olduğu kaydedildi.
Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen eğitim programına Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Şube Müdürü Abdullah Şentürk’ün yanı sıra Fethiye ve Seydikemer İlçelerinin Mahallelerinden Fethiye Merkeze Öğrenci taşımacılığı yapan servis şoförleri katıldı.
“İyi Dersler Şoför Amca” Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim programında Servis Şoförlerine Fethiye İlçe Jandarma Komutanlığı 11. Jandarma Trafik Tim Personellerinden Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Şen ve Jandarma Kıdemli Uzman Çavuş İsmail Yiğit tarafından servis şoförlerinin dikkat etmeleri gereken konularla ilgili olarak bilgiler aktardı. Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Şen “İyi Dersler Şoför Amca Projesinin şuanda Pilot bölge olarak Türkiye genelinde 10 ilde uygulandığını ve bu 10 ilden bir tanesinin de Muğla İli Olduğunu kaydetti. İlk olarak Servis Kazalarına değinen Şen “ Direksiyonda hızınız arttıkta gördükleriniz azalır. Bu nedenle hız limiti kurallarına uyulması gerekmektedir. Direksiyonda telefonla konuşmak beklide ödeyecek olduğunuz en büyük faturaya neden olacaktır.
Bu nedenle kesinlikle direksiyon başında telefonla konulmamalıdır. Gelen telefon önemliyse aracı emniyetli bir yere çekip telefon konuşmasını yaptıktan
sonra yolunuza devam ediniz. Araca bindiğiniz esnada hem kendiniz hem de öğrencilerin emniyet kemerlerini takınız ve ondan sonra aracı hareket ettiriniz. Araç bakımları çok önemlidir. Kış aylarında kış lastiği taktırınız. Aracınızın iki lastiğini değiştirmeniz gerekiyorsa yeni lastikleri mutlaka arkaya takınız. Özel otomobillerin dışında yük taşımacılığı yapan ve ticari faaliyet gösteren araçların 7 derecenin altına düzen yerlerde kış lastiği takmaları mecburidir. Ancak geçen yıl Muğla Valiliği Muğla İlinde hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmediğini belirterek kış lastiği mecburiyetinin olmadığı ile ilgili bir genelge yayınlamıştı. Ama bu yıl Valilikten bize henüz böyle bir yazı yada bilgi ulaşmadı” dedi.
Servislerde disiplinin sağlanması ile ilgili olarak ta bilgiler veren Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Şen “Servislerde Disiplini sağlamak Servis Şoförünün kendi elinde olan bir şeydir. Çocuklarla iletişimde en önemli olan unsurlardan birisi siz çocuklara nasıl davranırsanız onlarda size o şekilde davranırlar. Çocukları büyük insan gibi dinlemeniz gerekmektedir. Servis Kurallarını zamanında koyar ve kendinizde bu kurallara uyarsanız çocuklarda sizi örnek alır ve o kurallara kendiliğinden uyarlar. Öğrencilerin yanında kesinlikle kaba ve argo kelimeler kullanmayınız. Çünkü onlar sizleri kendilerine örnek alırlar” dedi. Programın son bölümünde ise Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Şen Servis Şoförlerine olası bir trafik kazası durumunda yapmaları gereken ilk yardım konusunda bilgiler aktardı. Türkiye genelinde meydana gelen Servis kazaları Şoförlere Fotoğraflar ve Sinevizyon eşliğinde izlettirildi.