Fethiye de 130 kiloluk yolcusuyla Babadağ’dan havalanan Rusya uyruklu yamaç paraşütü pilotu Egor Posokhin’in paraşütü yolcunun ağırlığına dayanamayınca, gökyüzünde ortadan ikiye bölündü. 800 metre yükseklikten düşüşe geçen Posokhin ve yolcusu ölümle burun buruna gelirken Ölüdeniz’de ticari ikili uçuş yapan Türk pilotlar, yolcular için 110 kilo sınırı koyduklarını söyledi.
Ölüdeniz’e Tatile gelen Egor Posokhin, dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan tandem (ikili) atlayışlar yaparak, Ölüdeniz semalarında akrobasi hareketleri denedi. Rus pilot 1965 rakımlı Babadağ’ın 1700 metre pistinden önce ‘Masha’ isimli kadın yolcusuyla havalandı. Belceğiz Plajı üzerinde akrobasi denemelerine başlayan Rus pilot, yolcusuna adrenalin ve korku dolu anlar yaşattı. 30 dakika havada kalan Posokhin ve yolcusu akrobasi denemelerini sorunsuz tamamladıktan sonra Bekceğiz Plajı’na iniş yaptı. Rus pilotun bir sonraki yolcusu yaklaşık 130 kilo ağırlığında ‘Misha’ isimli Rus uyruklu bir erkekti. Babadağ 1700 metre pistinden güçlükle havalanan Rus pilot ve yolcusu bir önceki uçuşta olduğu gibi Ölüdeniz semalarında akrobasi denemesine başladı.
Posokhin yatay dönüşlerin ardından
800 metre yükseklikte, 130 kiloluk yolcusuyla infinity tumble (sonsuz takla) hareketine başladı. Henüz ilk taklada yolcunun ağırlığına dayanamayan paraşüt ortadan ikiye bölündü. Gökyüzünde dehşeti yaşayan pilot ve yolcusu
800 metre yükseklikten düşüşe geçti. Kalkış öncesi kaza riskini bilen Posokhin, hemen yedek paraşütünü açtı. Bu paraşütte düşüş hızını kesmeyince pilot, paraşüte bağlı 2 ayrı yedek paraşütü daha serbest bıraktı. 3 paraşütle düşüşe geçen Posokhin ve yolcusu saniyeler sonra Ölüdeniz’in serin sularına gömüldü. Belceğiz Plajı’ndan Rus pilotun yolcusuyla birlikte düştüğünü gören vatandaşlar tekneyle açılıp
300 metre açığa düşen ikiliyi sudan çıkardı.
Posokhin ve yolcusu ölümle burun buruna geldikleri kazayı burunları bile kanamadan atlattı. Geçen Kasım ayında hafta sonu gezisi için Babadağ’a çıktığını anlatan turizmci Musa Karacan, Rus pilot ve 130 kiloluk yolcunun kalkışına tanıklık ettiklerini söyledi. Kalkış öncesi Rus pilotun diğer yamaç paraşütü pilotları tarafından uyarıldığını öne süren Karacan, uyarıları dikkate almayan Rus pilot ve yolcunun denize düştüğünü öğrendiklerini kaydetti. Kazaya ilişkin görüntüleri önceki gün izlediğini vurgulayan Karacan, yedek paraşütleri olmasa pilot ve yolcunun sonunun vahim olacağını, bu şekilde davranan kural tanımaz pilotların Ölüdeniz ve Babadağ’ın ismini lekeleyerek, korkuyu arttırdığı kaydetti.
Karacan ile Babadağ’a çıkan Ramazan Gökgöz de pilot ve yolcunun düşüşünden sonradan haberdar olduklarını anlattı. Ölüdeniz’de ticari ikili uçuşlar yapan yamaç paraşütü pilotları özellikle kalkış ve inişlerde oluşan kaza riskini dikkate alarak yolcularının kilosunu 110 ile sınırladı.
110 kilogram üstü yolcuları uçurmama kararı aldıklarını anlatan yamaç paraşütü pilotu Abdurrahman Göksu, paraşütlerin kanat boyunun taşıdıkları kiloya göre değiştiğini söyledi. 42 metrekarelik paraşütler kullandıklarını belirten Göksu, bu paraşütlerin pilot, yolcu ve teçhizatla birlikte 240 kilo taşıma kapasitesine sahip olduğunu kaydetti. Akrobasi pilotlarının kendilerine göre çok daha küçük, taşıma kapasitesi ise 200 kilogramın altında paraşütler kullandığını aktaran Göksu şöyle devam etti;
“Yamaç paraşütü sporunda kilo limiti önemlidir. Biz 110 kilo üzerinde yolcu uçurmuyoruz. Kalkışta ve inişte düşüp yuvarlanabilirsiniz. Bu da sıyrık bile olsa yaralanmaları beraberinde getiriyor. 90-100 kilo ağırlığında değişen pilot arkadaşlarımız var. Babadağ’ın zirvesinde her zaman güzel bir kalkış havası olmuyor. Biz durgun havada koşarak paraşüte hava dolduruyoruz. Ağır yolcularda en büyük sıkıntı burada ortaya çıkıyor. Yolcu paraşüt daha havalanmadan oturursa, pilot için risk büyük. 240 kilogramın üstüne çıkmadığımız takdirde havada bir sorun olacağını ön görmüyoruz. Ancak paraşütün taşıma kapasitesinin üzerine çıkarsanız tabi ki risk var” dedi.