CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Kalkınma Bakanlığı bütçe görüşmesinde Ege Bölgesinin sorunlarını gündeme getirdi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a başta Muğla olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki çalışmalarını soran Demir, “Ben bölge milletvekili olarak Ege Bölgesinde Kalkınmanın etkisini göremiyorum. Şu ilimize bunlar yapıldı, şu ilimiz şöyle gelişti diyemiyorum.
Bölge illerimiz kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor” dedi. Ege Bölgesinde bulunan sanayi odalarının bütüncül bir yaklaşımla hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Demir, bu konuda Bakanlığa, ilgili sivil toplum kuruluşlarına ve milletvekillerine büyük iş düştüğünü belirtti. Kalkınma konusunda en önemli sorununun bölge ürünlerinin taşınması olduğunu söyleyen Demir, “bölgenin ürünlerinin aktarılması konusunda sadece İzmir Limanı ve Muğla Güllük Limanı var. Bir hafta, on beş gün İzmir Limanı’nda ihracat konusunda uzun süreli beklemeler oluyor. Bu konuda özellikle Denizli, Uşak, Burdur, İzmir, Aydın, Muğla’nın ürünlerinin daha çok ihraç edebileceği Aydın, Çine, Yatağan, Milas ve Güllük tren yolunun yeniden yapılmasını gündeme getirdim.” diye belirtti. Demir, kalkınma hareketinin hızlandırılması ve ihracın arttırılması için tarım, özellikle maden, feldspat, mermer taşımacılığı oralarda çok yoğun bölgede ikinci bir liman açılmasının İzmir Limanındaki yükü hafifleteceğini ifade etti.
“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ YETERİNCE GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİ”
Bilgi toplumunun geliştirilmesinin Kalkınma Bakanlığının en önemli görevlerinden biri olduğunu dile getiren Demir, “on üç yıllık bu iktidar döneminizde özellikle üniversite ve sanayi, üretim iş birliğinin hep söylenmesine rağmen, yeterince kalkınamadığını, geliştirilemediğini görüyoruz. Teknoparklar denildi, şunlar denildi, bunlar denildi ama büyük bir atılımın, büyük bir hareketliliğin gelmediğini görüyoruz.” dedi. Muğla’nın önemli bir turizm bölgesi olduğunu söyleyen Demir, altyapıların yapılamaması nedeniyle yaz aylarında elektriğin sıkça kesildiğini, bunun da turizmi olumsuz etkilediğini belirtti.
Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Yine, turizmde özellikle kalkınmada büyük bir atılımın yapılmadığını ve kış turizminin geliştirilememesi nedeniyle bölgemizde, bölge kalkınmasında, baktığımızda -Muğla, Aydın, İzmir, Denizli- turizmde büyük bir hareketlilik göremiyoruz. Şimdi, 2 tane havaalanımız var. 2 havaalanına baktığımızda, uçak sayıları iyice düştü. Dışarıdan sadece Dalaman’a bu kış gelecek uçak sayısı -altı ayda, beş ayda- 40. 40 tane uçak için koskocaman bir havaalanı maalesef atıl bir şekilde çalışacak. Bu konuda, turizmi kalkındıracak, özellikle alternatif turizmi, kış turizmini kalkındıracak Kalkınma Bakanlığının bir planlaması, bir programı var mıdır; onu merak ediyorum. Özellikle de bu konuda bir çalışma olacak mı?”