Çocuklarda göz bozuklukları erken yaşlarda ve doğru zamanda teşhis edildiğinde, okul dönemi başarısı açısından büyük önem taşır.Çocukların derslerdeki düşük başarıları, öğrenme kabiliyetinden değil görme bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir.
Okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesi halinde çocukların öğrenme kabiliyetinin, okula uyum sürecinin ve kişiliğinin olumsuz sonuçlanacağına dikkat çeken Özel Letoon Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Operatör Doktor Uğur Yaşar, ailelerin çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için bu konuda önlem alıp gerekli tetkikleri yaptırması gereğine işaret etmektedir.
Okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gerektiğini vurgulayan Özel Letoon Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Uğur Yaşar, “Çocuklarda en sık görülen hastalıklar göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, yakını ve uzağı görememe, şaşılık, astigmatizma, konjonktivit sayılabilir.
Erken tanı yapılmaz ise çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar okul başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu gibi durumlarda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor.
Okul öncesi ve okul çağı çocuklarında göz bozukluklarını fark etmek her zaman mümkün olmayabilir. Çünkü çocuklar, yetişkinler gibi gözleriyle ilgili şikayetlerini keşfedecek ve anlatacak olgunlukta değildir.Bu yaş grubundaki çocukların bir sorunu yok gibi görünse de, göz muayenesi önlem amaçlı olarak mutlaka yaptırılmalıdır. Ancak öncesinde okul çağı çocuklarının göz sorunlarının tespitinde anne babalara önemli görevler düşmekte, çocuklarını bu anlamda iyi gözlemlemeliler ve çocuklarında şu durumlara dikkat etmelidirler. 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için; İlk 1 yaşında. Okula başlamadan önce, Okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir v aşağıdaki belirtilerde vakit kaybetmeden göz hastalıkları alanında uzman bir göz doktoruna mutlaka gidilmelidir. Bir gözü kısma ya da kapatma.
Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk, Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma. Başını bir yana eğerek bakma. Gözlerini sık sık ovuşturma. Bir veya iki gözün içe veya dışa kayması. Erken doğum. Ailede göz tembelliği teşhisi. Ailede göz bozukluğu. Uzman doktor muayenesi sonucunda göz tembelliği, göz tansiyonu, göz kapağı hastalıkları, gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tümörleri, renk körlüğü, uzağı-yakını görememe gibi göz hastalıkları teşhisi konulabilir.
Bu nedenle çocuk göz sağlığı için her 6 ayda bir düzenli olarak kontrol önemli. Erken konulan teşhis ile tedavi süreci kolayca atlatılabilir. Özel Letoon Hastanesi olarak 2014- 2015 eğitim öğretim döneminin öğrencilerimize ve velilerimize mutluluk, başarı getirmesini temenni eder sağlıklı günler dileriz” dedi.