Seydikemer Çobanisa Mahallesi 40 yıllık içme suyu sorunun çözülmesini istiyor. Seydikemer ilçesine bağlı Yayla Çobanisa Mahallesi geçmişten gelen sorunların yumak olduğu bir mahalle durumunda.
Muğla’nın Büyükşehir olmasından sonra mahalleye dönüşen köyde vatandaşlar yetkililere seslenerek, su sorunun çözülmesini istediler. Vatandaşlar hafta sonu yaptıkları toplantıda bugüne kadar birçok siyasinin söz verdiğini belirterek “artık canımıza tak etti. Fethiye’ye bağlıyken defalarca yazı yazdık yetkililere ulaştırdık çözüm bekledik ancak bir türlü sorunlarımız çözülmedi. Yaz aylarında nüfusumuz 2 bini geçiyor. Köyümüzde su için gerekli havzalar var ancak suyu çıkaracak işleyecek makine ekipman yok yetkililer bugüne kadar sesimizi duymadı ardından bir de Büyükşehir olduk. Su sorunumuz için çalmadığımız kapı kalmadı. Tek umuduz Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün onun direktifleriyle bu iş çözülecek. Bizi hep dinleyip dinleyip not aldılar. Mahallenin su sorunun çözülmesi için öncülük eden Fethiye esnaflardan Uğur Karadon ise susuzluğun ne demek olduğu buraya gelsinler görsünler 4 bin dönüm arazi sulanmayı bekliyor.”dedi.
Köydeki iki noktadan alınan su örnekleri analiz sonuçları da mevcut suyun içme ve sulama amaçlı kullanmaması gerektiği yönünde çıktı. Hazırlanan raporda suların içilmemesi, sulama da kullanılmaması ve acil bir şekilde su teminin yapılması konusunda uyarılarda bulunuldu. Köy kahvesinde yapılan toplantıya mahalle ihtiyar heyeti başkanlık ederken, azalar Kerim Özer, Ekrem Çöm, Osman Aytekin, Rasih Köse de vatandaşlara bugüne kadar gelinen noktayla ilgili olarak da bilgi verdiler. Öte yandan Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’ün de mahalle sakinlerini ziyaret ederek sorunlarını not aldığı öğrenilirken, içme suyu ile ilgili görevin bundan sonra Büyükşehir bünyesinde olduğu ve Büyükşehirin ilgilenmesi gerektiğini anlattığı aktarıldı. Köylüler mevcut su depolarının köyün içme suyu ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu ancak suyun olmaması ve sağlıksız olması nedeniyle köyde insanların hasta olduğunu kanatlı hayvanların ve küçükbaş hayvanlarının öldüğünü ölüm sebeplerini bilmediklerini kaydettiler.
Sulama suyunun olmaması nedeniyle
hasat elde edemediklerini kaydeden mahalle sakinleri geçmişte havuz yapıldığını ancak havuzun dolmasının uzun süre aldığını bir köylüye sıranın 10–15 gün arasında geldiğini kaydettiler.
Vatandaşlar su için yapılan araştırmalarda elde edilen bulguları da paylaşarak, sorunumuz yer altında kısa mesafede bulunan suyu yeryüzüne çıkaracak makine ekipman ve ekonomik güce sahip olmadıklarını kaydettiler. geçmişte yapılan çalışmaların ardından suyun çıkarılması için destek bulamadıklarını kaydeden mahalle sakinleri mahalle sınırları içinde daha önce yapılması istenen Çataloluk barajının da hayata geçmemesi nedeniyle susuzluğun canlarına tak ettiğini kaydettiler. Çobanisa mahalledeki kadınlar susuzluk nedeniyle çamaşır makinelerini bile düzenli olarak çalıştıramadıklarını belirterek, “yetkililer bize yardımcı olsun bugüne kadar köyümüze hizmet getiremediler su işini çözsünler başka bir şey istemiyoruz.”ifadelerini kullandılar. Mahalle sakinleri ormanlık alanların fazla olduğu mahallede yangın havuzu yapılsın daha önce yapılan yangın havuzu derenin içine yapıldı daha uygun bir noktada olsaydı sula suyu için de bu havuzu kullanabilirdik.”dediler.