Yaz aylarında özellikle deniz mevsimi ile birlikte hastanelere başvuran kulak hastalıklarındaki artan hasta sayısına bağlı olarak, halkı bu konuda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için Özel Letoon Hastanesi KBB Uzmanı Operatör Doktor Savaş Gazi Yaman vatandaşları bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.
Özel Letoon Hastanesi KBB Uzmanı Operatör Doktor Savaş Gazi Yaman açıklamasında “Yaz aylarında ne yapacağız? Kulağımızda buşon var? Kulağım kaşınıyor? Kulağım ağrıyor, denize girebilirmiyim? “Yaz aylarında en çok rastlanılan dış kulak yolu şikayetleri buşon ve enfeksiyonlardır. Buşon (Tıpa) işitme kaybı, kulakta uğultu, kulakta dolgunluk ve ağrı yapar. İşitme cihazı takanlarda işitmeyi etkiler. Yaz ayında buşon semptomları daha çok belirir, çünkü suya girdiğimizde dış kulak yoluna giren su , oradaki buşonu şişirir, ve kişi ‘’ kulağıma su kaçtı çıkartamıyorum’’ şeklinde bir şikayet ile gelir. Bu durumda hekime müracaat edip buşonu çıkartmak gerekir. Eğer çok sert ise birkaç gün gliserin damlatıp sulandırılabilir ve takiben aspiratörle çıkartılabilir. Çok sert ve dış kulak yoluna yapışık değil ise kulak küreti ile çıkartılabilir. Veya ılık su ile dış kulak yolu yıkanarak çıkartılabilir.
En sık karşılaştığımız soru ‘’ kulak bir kere yıkanırsa alışır, diyorlar ‘’dır.
Böyle bir şey kesinlikle yoktur. Ancak kulağı buşon üreten veya kulak yapısı buna yatkın olan insanlar buşon temizlendikten bir süre sonra tekrar buşon oluştururlar. Bunun yıkama ile bir ilgisi yoktur. Yıkama sadece buşonu çıkartmanın bir yoludur. Buşon varlığında dış kulak yolunu kulak temizleme çubukları ile temizlemeye çalışmak iyi değildir, çünkü, birikintileri çıkartmak yerine kulak zarı önüne doğru iteriz. Bunun yerine haftada bir gliserin damlatarak , dışarı atılamayan artıkların buşon haline gelmesini önlemek ve erimelerini sağlamak daha faydalıdır. Yazın yine sık rastladığımız hastalıklarından biri de yüzücü kulağı dediğimiz akut diffüz eksternal otitis mediadır.
Bu enfeksiyona yüzücü kulağı denilmesinin sebebi nemli ortamlarda kolaylıkla oluşmasıdır. Yazın nem oranı yüksektir ve su ile temas bulunmaktadır. Belirti olarak başlangıçta kaşıntı, dolgunluk ve ağrı vardır .Genel enfeksiyon bulguları olmaz, ancak ağrı gittikçe artar. Tedavisi için muhakkak uzman bir doktora başvurmak gerekir.
Dış kulak yolu mantarlarına da yazın sık rastlanır, nemli ortam ve kaşıntıyı gidermek için dış kulak yolunu kaşımak buna neden olur. Ayrıca yazın sık görülen yüzücü kulağının iyileştirmek için verilen antibiyotikli damlalardan sonra dış kulak yolu florası bozulur ve mantar enfeksiyonlarının yerleşmesi kolaylaşır. Yaz aylarında orta kulak iltihaplarını da görürüz. Orta kulak iltihabı orta kulak ve östaki borusunu kaplayan enfeksiyondur. Yazın genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında , denize girmek ve dalmak sonucunda oluşur. Ağrı ve işitme kaybı ile başlar , kulak zarı arkasında cerahat birikir ve kulak zarı şişer , kızarır. Bu evrede antibiotik başlanması ile hastalık geriler veya bazen kulak zarı kendi kendine toplu iğne başı şeklinde patlayıp cerahatı dışarı çıkartır. Bunun sonrasında ağrı kaybolur.
Bazen hafif nezle sonrasında orta kulak arkasında sadece seröz sıvı birikir Bu akut seröz otit media (orta kulak nezlesi) oluşturur, ağrı olmaz, sadece işitme kaybı yapar ve daha uzun bir sürede iyileşir. İleri dönemlerde kalıcı sorunlara yol açması nedeniyle takip ve tedavisi gereklidir. Hastalık sürekli tekrarlayan bir durumda yani kronikleşmiş ise kesinlikle kulağa su kaçırmamak gerekir” dedi.