Likya Koruma Platformu Birleşenleri dün kaymakam Ekrem Çalık‘ı ziyaret ederek Babadağ’ın durumu hakkında bilgi alışverişinde bulundular.
Fethiye Atatürkçü Düşünce Derneği, Fethiye Cumhuriyet Kadınları Derneği , Fethiye Çağdaş Yaşam Derneği, Fethiye Çocuk İstismarları Derneği, Fethiye Mavi Kuş Derneği, Fethiye TEMA Temsilciliği ve Fethiye Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği üyelerinden Oluşan Likya Koruma Platformu Birleşenleri üyeleri ziyarette ortak bir basın açıklaması yaptı. Bu basın açıklamasında;“Sivil toplum örgütleri olarak öncelikli hedefimiz Fethiye’nin doğasını koruyarak turizmin sürdürebilir olmasını sağlamaktır.
Babadağ’da son durum hakkında tarafınıza diğer makam ve kuruluşlar tarafından iletilen bilgilerin tarafsızlığı konusunda şüpheye düşmüş bulunmaktayız. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Babadağ’ın tümünün kullanım hakkını 29 yıllığına kiralamış bulunmaktadır. Fethiye’de mevcut üç adet paraşüt uçuş pisti vardır. Bu pistler 1700 Güney pisti,1800 kuzey pisti ve 1900 zirve pistidir. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bulutlanmadan kaynaklanan uçuş iptalleri sebebiyle ihtiyaç duyulması sebebini öne sürülerek 1200 metrede bir pist projesi yapılıp GEKA ya sunulmuş ve proje kabul edilmiştir. Proje onaylanması ve kaynak sağlanması sonucunda yapılacak olan 1200 pisti bölgesine mevcut yol bulunmaması yol ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Görevi Fethiye ormanlarının korunması, geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması olan Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve GEKA ya 20 yıl önce yapılmış projelerde orada bir orman yolu olduğunu kaynak sağlanırsa yolun açılabileceğini bildirmiştir. Bu gelişmelerden sonra Dünya mirasımız olan Babadağ’ın ekosistemine zarar verilmesine ve kesilmesi yasak olan ağaçların katledilmesi işlemi başlamıştır.
Babadağ Türkiye'de bitki türlerinin nadir yetiştirdiği Dokuz sıcak noktasından biridir. Bölgede yetişen başta Ters Lale türü olmak yüzlerce endemik bitki türünün bilinçsiz bir şekilde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade ediliyor.
Babadağ denize yakınlığı özelliği dolayısıyla korunması geren dünya mirasımızdır.
Babadağ’da 750 bitki türü vardır. Bunların 59 tanesi endemik olup sadece Babadağ’da yaşamaktadır. 750 bitkiden 42 sinin soyu tehdit altındadır. Babadağ ekosistemi içinde barındıran ender dağlardan biridir.
Orman Müdürü basına verdiği demeçte 20 ağacın kesildiğini söylüyor. Vatandaşların çekilen fotoğraf karelerine bakıldığında sadece bir karede 20 ağacın olduğunu düşünürsek orman müdürü ya doğruyu bilmemekte veya doğruyu söylememektedir.
Fethiye Orman Müdürlüğü 20 yıl önce yapılan Amenajman planlarında Kozağaç mahallesine planlanan yol güzergahının
1200 metre pistinden ihtiyaç olmamasına rağmen devam edebileceğini ifade edilmektedir. Çelişki 20 yıl önce Faralya yolu bile yok iken şimdi ise Kozağaç yolu dahil asfalt yol bulunmaktadır.
Orman Bölge Müdürlüğü Uluslararası FSC kurumuyla Babadağ ormanlarını koruyacağına dair protokolü yapılmıştır. Yol projesinde molozların taşınması şartı varken molozlar yamaçtan aşağıya dökülerek açılan yoldan daha fazla orman tahrip edilmiştir. Orman bölge müdürü bu hatayı kabul etmektedir. Olayı basından duyan Sivil Toplum Kuruluşları Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası önüne giderek doğa katliamlara öncülük etmesini protesto etmiş. Basın açıklaması yaparak toplumun dikkatini konu üzerine çekmeye çalışılmıştır. Fethiye Sivil Toplum Örgütleri Birleşenleri randevu alarak Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası meclis ve Yönetim Kurulu Başkanı ile uzlaşma görüşmeleri yapılmıştır. Konu üzerinde bilgiler ve çekinceler paylaşılmıştır. Fethiye Sivil Toplum Örgütleri Birleşenleri Fethiye Orman İşletmesi Müdüründen randevu talep edilmiştir.
Randevu talebin oldukça zorluklarla alınmaya çalışılmıştır. Bölgede bulunan Muğla Orman Bölge Müdüründen randevu talep edilmiş ve bölge müdürü yardımcısı ile verimli bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Teleferik projesi gerçekleşme durumunda her direk bölgesine yol açılması yöntemi uygulanırsa bu yöntem Babadağ’ın yok olmasına yol açabilir. Mevcut proje Helikopter gibi araçlarla bunu yapmak yönündedir. İlave bir Teleferik projesi ile yol açmadan 1200 metreye ulaşabilmek mümkün olmasına rağmen şu anda 1200 metre piste ulaşmıştır. Pistten sonra Kabaağaç bölgesine gidecek 4 kilometrelik orman yolunun açılması turizme bir fayda getirmeyecektir. Talebimiz bundan sonraki yol uygulamalarından vazgeçilerek daha fazla orman ve doğa katliamının yapılmasına engel olunmasıdır. “diyerek taleplerini dile getirdiler.