10-16 Mayıs Sakatlar Haftası Nedeniyle Bir Açıklamada bulunan Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa “Hepimizin potansiyel engelli adayı olduğumuz bu dünyada, önemli olan sevgi engelli olmamaktır. Yüreği ve beyni olup da onu kullanmamak en büyük engelimizdir. Sevgi toplumunu oluşturduğumuz da engelli kardeşlerimizin de hayatını kolaylaştırmak o derece mümkün olacaktır” dedi.
Milletvekili Ali Boğa Açıklamasında “Göç sırasında sakatlanan leylekler için dahi Gurebahane-i Laklakan diye hastane açmış bir milletin çocukları elbette toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelliler için de önemli şeyler yapacaktır. Zaten yıllardır lafı edilen ama uygulamaya geçirilmeyen işler yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Şehirlerimiz bırakın engellileri, engelsizlerin yaşamı için dahi engeldi. Sokaklarda sağlam adam yürüyemiyordu. Şimdilerde ise engelli tuvaletleri bile neredeyse köylere kadar yaygınlaştırıldı. Kaldırımlarda, hastaneler başta olmak üzere kamu binalarında ve son olarak camilerde engellilere göre düzenlemeler yapıldı. Engellilere ve yakınlarına yönelik olarak yapılan çalışmalarda muafiyet, indirim ya da hayat şartlarını kolaylaştırıcı hizmetler hız kesmeden devam etmektedir. Bir yandan şehirleri, kamu binalarını, kamuya açık yerleri ve toplu taşıma araçlarını engellilerimiz için uygun hale getirerek onların yaşamlarını kolaylaştırırken, diğer yandan engellilerin eğitimine ve çalışabilir durumda olanların istihdamına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Engelliler için bakım modelleri ile hizmetleri yaygınlaştırılmıştır. Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamıyla ilgili olarak ciddi gelişmeler olmuştur. Kamudaki istihdam artışı, özel sektörde ise konu ile ilgili teşvik çalışmaları devam edecektir. Hükümetlerimizin iş başına geldiğinden buyana en önemli farkı olan “kavramların içini doldurma” işlevi sosyal devlet ilkesi alanında da kendisini göstermiştir. Nitekim sosyal devlet ilkesi ile ilişkili olup yıllar boyu slogan düzeyine demirleyen nice düşünceler artık hayata geçirilmiştir.
İşte bu yüzden yaptığımız yasal düzenlemelerle kamuda %4, özel sektörde ilk 50’nin üzerinde çalışanı olan firmalarda %3 engelli istihdamı şartı getirdik. Üstelik bu sorunluluk 657 sayılı yasaya tabi kurumlar için de geçerli. Bunu bir yasal zorunluluk olarak tutmanın yanında teşvikler de getirdik. Engellilere yönelik mesleki eğitim faaliyetlerine ve meslek edindirme kurslarına ağırlık verdik. Bakım gereksinimi olan engelli yakını memurların tayin taleplerinde kolaylık sağlanması bir başka düzenlemedir. Ve yine 5510 sayılı yasa ile engelli çocuğu bulunan çalışan annelere erken emeklilik imkanı sağlanmıştır.
Ve yine engelli memurlara gece vardiyası ve nöbeti verilememektedir. Ayrıca herhangi bir sosyal güvenlik kurumu güvencesi altında olmayan ve maddi imkanı olmayan engelli vatandaşlarımız yeşil kart imkanından faydalanmaktadır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ödenen muhtaç aylığı yine bu ihtiyaçları gidermek amacına yöneliktir.
Ailesi yoksunluk içinde olanlara evinde ya da kurumda bakım hizmeti ya da evde bakım hizmeti bedeli yine bizim dönemimizde başlatılmıştır. Engelliliğe bağlı gelir vergisi indirimi, engellinin sahip olduğu konutta vergi muafiyeti gibi düzenlemeler yine çok önemli yasal düzenlemelerdir. Engel durumuyla ilgili prosedürlerin azaltılması ve sürekli tekrarlanmaktan çıkarılması çalışmalarımız devam etmektedir. Engellilerle aramızdaki engellerin kaldırılması sloganıyla yolumuza devam ediyoruz. Hiç bir engel bu ülkeyi durduramaz. Durdurmamalıdır. Durmak yok, yola devam.