Fethiye’den ayrılan Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Dodurga Mahallesi ve çevresini geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da çekirgeler bastı. Dodurga Mahallesinden itibaren çekirge istilasının eğer tedbir alınmasa Seydikemer ve Fethiye’nin diğer mahallere de yayıla bileceği bildirildi. Dodurga Mahallesinin yanı sıra geçtiğimiz Aynı şekilde Yayla Karaçulha’da da Çekirge İstilası yaşanmıştı.
Dodurga Mahallesi ve çevresindeki 500 dönümlük alandaki çekirge istilası Mahalle sakinlerini tedirgin etti. Çekirgeler köyde ekin tarlalarını tehdit ederken, Seydikemer İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, muhtarlığa çekirgeler için ilaç teslim etti. Fakat yakın çevresinde bulunan arılar nedeniyle ilaçlama da henüz yapılamadı. Son yıllarda sürekli çekirge istilası yaşanan bölgede, köylüler tarım alanlarına buğday ve arpa ekmekten korkar hale geldi. Önüne çıkan yonca, ot, ekin gibi bitkileri tümüyle yok eden çekirgelerin sayısı yüz binlerle ifade edilirken, henüz küçük olan çekirgelerin biran önce ilaçlanması gerekiyor.
Mahalle Muhtarı Rasih Mete Tarlalarını tarıma elverişli hale getirmek için mecburen ilaçlama yapacaklarını belirtirken, çevrede arıları bulunanları uyararak, kovanlarını kısa süreli de olsa kaldırılmasını veya önlem alınmasını istedi. Mahalle Muhtarı Rasih Mete yaptığı açıklama da “Yıllarda olduğu gibi bu yıl da arazilerimizi çekirgeler istila etti. Her yıl ilaçlama yapılmasına rağmen bu yıl daha fazla şekilde aynı bölgede çekirge istilasına uğradık. Yeşil olarak ne varsa yine mahvediyorlar. Biz geçen yılda ilaçlama olduğu için pek önemsememiştik. Fakat yine her yeri çekirge giydi. Tarım İlçe yetkilileri ilaç verdiler. Ama burada çok sayıda arı olduğu için bu kez de ilaçlama da sıkıntı çekiyoruz. O yüzden arı kovanları olan arkadaşlar bir süre kaldırsınlar veya önlem alsınlar. Çekirge istilası buradan diğer mahallere de yayılmaya başlıyor. Sonra önlem almakta sıkıntı çekilecek” dedi.
Dodurga Mahalle Azası olan İsa Ceylan ve İsmail Civanoğlu “Bir an önce ilaçlama gerekiyor. Köyümüz her yıl bu sorunu yaşıyor. Kaynağını bir türlü kurutamadık. Bunun için daha fazla önlem alınması gerekiyor diye konuştular. Çekirge istilası nedeniyle birçok çoban, Dodurga Mahallesi’nden başka yerlere göç ederken, ailesiyle birlikte mahalle de kalan 18 yaşındaki çoban İsa Kılıç “Çekirgeler önüne gelen tüm yeşilliği yok ediyor. Bölgede neredeyse yeşillik kalmayacak. Ekim yapmaktan geçtik, hayvanları otlatacak yeşillik bile bulamıyoruz" dedi. Mahalle sakinlerinden Bekir Kaçar’da “Biz köyümüzü ekip dikemez hale geldik. Bu gördüğünüz arazilerde önce tütün, pamuk, ekin, yonca oluyordu. Şimdi herkes vazgeçti. Çünkü her yıl bu çekirgeler sarıyor. İlaçlıyoruz ama yetkiler buna farklı çözüm üretsinler. Artık korkumuzdan köyü terk edecek duruma geldik” diye konuştu.