12-18 Nisan tarihleri arasında Kalp Sağlığı haftası olması nedeni ile Fethiye Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Banu Mumcu basın açıklaması yaparak “Gelişmiş veya gelişmemiş ülkelerde insanlarda en çok ölüme neden olan hastalık birinci olarak Kalp diğeri ise Kanser hastalığıdır. Bu anlamda Kalbimize çok iyi bakmalı ve insan hayatına zararlı olan nesnelerden kaçınarak kalp sağlığımıza dikkat etmeliyiz” diye konuştu.
Fethiye Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Banu Mumcu Toplum Sağlığı binasında yaptığı açıklamada. “Kalp ve Damar Hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Kalp hastalıkları, hemen hemen tüm toplumlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir. Gelişmiş toplumlardaki hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında gelmektedir. Kalp göğüs kafesi içinde, akciğerin üzerinde yer alır. Tüm canlı varlıkların hayat merkezidir.
Hayatımız boyunca hiç arar vermeden çalışan, ritmik kasılmalarla kanı pompalayan böylece; besini, oksijeni vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaştıran en hayati organımızdır. Hastalıklara karşı oldukça duyarlı olan kalbin çalışmasındaki herhangi bir düzensizlik bütün vücudu etkiler.
Vücuttaki diğer kaslar gibi kalbinde düzgün çalışması için oksijene ihtiyaç vardır. Kalbin bu ihtiyacını karşılaması için besleyici damarlar olan koroner arterler bulunur. Bunlarda meydana gelebilecek herhangi bir problem çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Günümüzde kalp hastalığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen Dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıklarına, inmeye(felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontroller, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmakta önemlidir.
Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamamızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden değerlendirilmesi gerekir. Fizik muayene, EKG, gerekli ise ekokardiyografi ve egzersiz testleri yapılabilir.
Kalp Sağlığınızı Korumak İçin: Sağlıklı beslenin, Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın, Tütüne ‘’ HAYIR’’ deyin. Alkol tüketimini sınırlayın, Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, Kan basıncınızı kontrol altında tutun, Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın. “ diye konuşurken önemli bir uyarıda bulunarak 24-25 Nisan tarihlerinde Göcek Mahallesinde Kanser Taraması, Gebe Eğitimi ve Obozite Eğitimi vermek üzere orada olacaklarını ve tüm bayanları davet ettiklerini” söyledi.