Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İl Genelinde hububat zararlılardan en önemlisi olan sünede sürvey çalışmaları başlatıldı.
Başta buğday olmak üzere arpa, çavdar, yulaf ve bazı yabani buğdaygil türlerinde büyük zarar yapan ve Muğla Genelinde ağırlıklı olarak Milas, Yatağan, Menteşe ve Seydikemer olmak üzere 4 ilçede süneyle bulaşık yaklaşık 38.000 da.alanı temsilen 13.440 da.alanda süne sürveyleri yapılıyor.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ekrem Kaya ve Muğla İl Müdürlüğü teknik elemanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Nuran İşler Öztürk ve İlçe Müdürlüğü teknik ekiplerinin katılımıyla kaba sürveyler yapıldı. Yapılan incelemelerde süne biyolojisi incelenerek, kışlaklardan inişlerin gerçekleştiği tespit edildi. Mevsimin kurak gitmesi nedeniyle böcek hareketliliğin hızlanması neticesinde kışlaktan ovaya süne inişinin geçen yıla oranla 10-15 gün erken olduğu gözlendi. Muğla İli için kıymetlendirme sürveylerinin 21 Nisan tarihine kadar tamamlanması planlanıyor. Hububatın en önemli zararlılarından olan süne, özellikle buğdayın başak döneminde buğday danesindeki emgisi sırasında salgıladığı proteaz enzimiyle danedeki protein ve nişasta yapısını bozması sonucunda un kalitesini düşürüyor.
Doğada süne zararlısının popülasyonunu-yoğunluğunu büyük oranda kontrol altında tutan doğal düşmanları (Trissolcus spp. arıları) mevcut olduğundan, bu doğal düşmanların zarar görmemesi için ergin ilaçlaması önerilmiyor. Ancak böcek biyolojisinin yaşam döngüsünün, süne ekipleri tarafından yapılan sürveylerle izlenip değerlendirmesi yapılıp, bu sürveyler sonucunda ekonomik zarar eşiğinin üzerinde yoğunluğun tespit edildiği bölgelerde ve doğal düşmanların en az zarar göreceği zaman belirlenerek süne ekiplerinin önerisiyle ilaçlamalar yaptırılabiliyor. Muğla İlinde son 3 yıldır süne için herhangi bir kimyasal mücadele uygulamasına ihtiyaç duyulmamış olup, doğada süne yoğunluğunu dengede tutacak düzeyde doğal parazitlenme bulunuyor. Başta süne yumurta parazitoitleri olan Trissolcus spp. olmak üzere birçok doğal düşman varlığı açısından, Muğla İli korunmuş doğal yapısı yanında iklim ve bitki çeşitliliği önem taşıyor.