Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

2014 Yılı Süne Sürvey Çalışmaları Başladı
   
 2014 Yılı Süne Sürvey Çalışmaları Başladı

2014 Yılı Süne Sürvey Çalışmaları Başladı
 Yazı Boyutu

 Tarih : 14.04.2014 - 16:19:53 


Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İl Genelinde hububat zararlılardan en önemlisi olan sünede sürvey çalışmaları başlatıldı.


Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İl Genelinde hububat zararlılardan en önemlisi olan sünede sürvey çalışmaları başlatıldı.

Başta buğday olmak üzere arpa, çavdar, yulaf ve bazı yabani buğdaygil türlerinde büyük zarar yapan ve Muğla Genelinde ağırlıklı olarak Milas, Yatağan, Menteşe ve Seydikemer olmak üzere 4 ilçede süneyle bulaşık yaklaşık 38.000 da.alanı temsilen 13.440 da.alanda süne sürveyleri yapılıyor.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ekrem Kaya ve Muğla İl Müdürlüğü teknik elemanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Nuran İşler Öztürk ve İlçe Müdürlüğü teknik ekiplerinin katılımıyla kaba sürveyler yapıldı. Yapılan incelemelerde süne biyolojisi incelenerek, kışlaklardan inişlerin gerçekleştiği tespit edildi. Mevsimin kurak gitmesi nedeniyle böcek hareketliliğin hızlanması neticesinde kışlaktan ovaya süne inişinin geçen yıla oranla 10-15 gün erken olduğu gözlendi. Muğla İli için kıymetlendirme sürveylerinin 21 Nisan tarihine kadar tamamlanması planlanıyor. Hububatın en önemli zararlılarından olan süne, özellikle buğdayın başak döneminde buğday danesindeki emgisi sırasında salgıladığı proteaz enzimiyle danedeki protein ve nişasta yapısını bozması sonucunda un kalitesini düşürüyor.

Doğada süne zararlısının popülasyonunu-yoğunluğunu büyük oranda kontrol altında tutan doğal düşmanları (Trissolcus spp. arıları) mevcut olduğundan, bu doğal düşmanların zarar görmemesi için ergin ilaçlaması önerilmiyor. Ancak böcek biyolojisinin yaşam döngüsünün, süne ekipleri tarafından yapılan sürveylerle izlenip değerlendirmesi yapılıp, bu sürveyler sonucunda ekonomik zarar eşiğinin üzerinde yoğunluğun tespit edildiği bölgelerde ve doğal düşmanların en az zarar göreceği zaman belirlenerek süne ekiplerinin önerisiyle ilaçlamalar yaptırılabiliyor. Muğla İlinde son 3 yıldır süne için herhangi bir kimyasal mücadele uygulamasına ihtiyaç duyulmamış olup, doğada süne yoğunluğunu dengede tutacak düzeyde doğal parazitlenme bulunuyor. Başta süne yumurta parazitoitleri olan Trissolcus spp. olmak üzere birçok doğal düşman varlığı açısından, Muğla İli korunmuş doğal yapısı yanında iklim ve bitki çeşitliliği önem taşıyor.




 Editör :  Haber Merkezi

Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Haber Merkezi

 Kategori  EKONOMİ

1686 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 9
 Bugün : 933
 Dün : 729
 Toplam : 2083919
 Ip No : 18.225.92.251
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Ocak 2025

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.