Özel ve kamu bakımevlerinden bakım hizmeti alan yaşlı ve engellilerin muhtaçlık aylıkları kesilmişti. Bu nedenlerle Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkezi Tarafından Söz konusu yönetmeliğin 7. Maddesinin “e” ve “f” bentlerinin iptali için Danıştay’da dava açmış, Danıştay 10. Dairesince görülen davada “Yürütmeyi Durdurma” kararı verildi. Böylece aylıkları kesilen yaşlı ve engelliler yeniden aylıklarına kavuştukları gibi aylıklarının kesildiği tarihten itibaren birikmiş paralarını da alabileceklerdir.
Konuyla İlgili Olarak yazılı Bir Basın Açıklaması yayınlayan Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şubesi başkanı Mehmet Üstün “Bildiğiniz gibi 2022 sayılı yasaya göre 1976’dan buyana yaşlılara ve engellilere belirli kriterler çerçevesinde muhtaçlık aylığı ödenmektedir. Aylık net asgari ücretin üçte birinden az geliri olan ve bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan engelliler ve yaşlılar muhtaçlık aylığından yararlanmaktadırlar. 5378 Sayılı yasa ile birinci derece engellilerin, yaşlıların aldığı aylığın üç misli, ikinci derece engellilerin ise iki misli tutarında muhtaçlık aylığı almaları amir hüküm haline gelmiştir. Bu durumda 2013 yılı sonu itibariyle 65 yaş ve üzeri yaşlılar 130,62 TL ; ikinci derece engelliler 261,24 TL ve birinci derece engelliler 391,86 TL her ay için muhtaçlık aylığı almaktadırlar. Aylıklar üç ayda bir ödenmektedir. 25.1.2013 tarihinde 28539 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesinin ( e ) ve ( f ) bentleri ile Özel ve kamu bakımevlerinden bakım hizmeti alan yaşlı ve engellilerin muhtaçlık aylıkları kesilmiştir. Yetkililer bu düzenlemenin gerekçesini, “bakımevlerinden hizmet alan yaşlı ve engellilere devletin zaten baktığı, bu nedenle ayrıca muhtaçlık aylığı ödemesine gerek olmadığı” şeklinde açıklamaktadırlar” dedi.
Üstün “Bu bakış açısı yaşlıları ve engellileri sadece karınları doyurulması ve bakılması gereken biyolojik varlıklar olarak görmektedir. Oysa bakımevlerinde kalan yaşlı ve engellilerin sosyal ve kültürel gereksinimleri de vardır. Onlar, yakınları ile telefon görüşmeleri yapmakta; zaman zaman çarşıya çıkmakta; gazete veya dergi okumak istemektedirler. Bu gibi sosyal ve kültürel gereksinimler için bakımın dışında bir harçlığa gereksinimleri olması son derece doğaldır. Öte yandan söz konusu yönetmeliği çıkaran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yasada olmayan bir aylık kesme nedenini yönetmelikle ihdas ederek bu yasayı açıkça çiğnemiş ve yetkilerini aşmıştır. Bu nedenlerle derneğimiz söz konusu yönetmeliğin 7. Maddesinin “e” ve “f” bentlerinin iptali için Danıştay’da dava açmış; Danıştay 10. Dairesince görülen davada yetki yönünden “Yürütmeyi Durdurma” kararı verilmiştir. Böylece aylıkları kesilen yaşlı ve engelliler yeniden aylıklarına kavuştukları gibi aylıklarının kesildiği tarihten itibaren birikmiş paralarını da alabileceklerdir. Bu amaçla aylıkları kesilen kamu ve özel bakımevlerindeki yaşlı ve engellilerin aylıklarını aldıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bir dilekçe vererek birikmiş aylıklarını istemeleri ve aylıklarının yeniden bağlanmasını talep etmeleri gerekmektedir. Herhangi bir sıkıntı yaşayan yaşlı ve engellilerin derneğimize başvurmaları halinde kendilerine yardımcı olunacaktır” ifadelerine yer verdi.